جام جم آنلاین: علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی امروز سه شنبه از ساخت نسل جدید سانتریفوژ و دستگاههای گریز از مرکز مورد استفاده در تاسیسات هسته ای با "قدرت جداکنندگی 5 " خبر داد و تاکید کرد که دانشمندان ایرانی تلاش خود را بر توسعه و تحقیق در امر انرژی هسته ای متمرکز کرده اند.
صالحی در جمع خبرنگاران گفت: سازمان انرژی اتمی در تثبیت فناوری هستهای ترتیبات اولویتداری را در نظر دارد و ما قصد داریم تا بر تحقیق و توسعه تمرکز کنیم تا تولیدات خود را بهتر کنیم.
وی افزود: مهندسین ما نسلهای جدیدی از سانتریفیوژ را میسازند و در حال حاضر، زنجیرههای 10 تایی و بزرگتر تست میشود که امیدواریم اخبار مسرت بخشی را در آینده در این زمینه اعلام کنیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی توضیح داد که سانتریفیوژهای کنونی قدرت جداکنندگی 2/1 دارند، ولی سانتریفیوژی که در حال حاضر تولید میشوند دارای قدرت جداکنندگی 5 است.
وی گفت: ما تلاش می کنیم تا قدرت دستگاههای گریز از مرکز را به 10 برسانیم و معتقدیم چنین رقمی قابل دسترسی است و مقدمات آن نیز فراهم شده است.
..
به گزارش فارس، صالحی در اولین نشست مطبوعاتی خود در محل سازمان انرژی اتمی، به تشریح اولویتهای این سازمان پرداخت و ضمن تبریک هفته دفاع مقدس، گفت: ملتی که خداباور باشد هیچ هراسی به دل راه نمیدهد و در مقابل هر ظلم، ستم و تعدی استوار و پایدار از خود دفاع میکند.
معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی از سازمان پدافند غیرعامل و نیز کمیته دائمی پدافند غیرعامل، به خصوص در قبال اقدامات وسیعی که در حفاظت از نیروی انسانی و تاسیسات حساس سازمان انرژی اتمی به عمل آورد، تشکر کرد و گفت: در زمان مقتضی برخی از این اقدامات را برای مردم عزیز و بزرگوار ایران بازگو خواهم کرد.
وی با بیان اینکه سازمان انرژی اتمی در پیشبرد علوم و فناوری در کشور پیشتاز است، گفت: این سازمان توسط همکاران عزیزی که در این سازمان کار میکنند، قلههای افتخار را در زمینه علوم و فناوری هستهای فتح کرد و باعث سربلندی ملت بزرگوار ایران در جهان شدند، جایگاهی که ایران امروز در بین کشورهای جهان برخوردار است متعلق به دستاوردهای بزرگ مهندسین، علما و دانشمندان عزیز ما در سازمان انرژی اتمی است، البته این عزیزان در کنار دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی، مجموعه صنعت کشور و نیز سربازان گمنام که در خدمت این دستاورد بزرگ بودند، فعالیت کردند.
رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین از روسای قبل سازمان متبوعش از جمله دکتر سحابی، دکتر امراللهی و مهندس آقازاده قدردانی کرد و افزود: من وارث زحمات این عزیزان هستم و از این برهه به عنوان برهه تثبیت دستاوردها نام میبرم.
وی خاطرنشان کرد: فعالیتهای فراوانی در عرصههای گوناگون صنعت هستهای انجام شده و اکنون ما نیاز داریم که این فناوری را تثبیت کنیم و یک پایداری به فعالیتهای هستهای خود ببخشیم به گونهای که تداوم فعالیتها مصون از هرگونه گزندی و افت و خیزی سیاسی و اقتصادی باشد، چرا که این دستاورد متعلق به مردم است و حفظ این میراث وظیفه همگان میباشد.
صالحی به اولین اولویت سازمان انرژی اتمی پرداخت و گفت: بر اساس قانونی که از طرف مجلس و دولت تکلیف شده، قصد داریم تا در آیندهای نه چندان دور نسبت به احداث نیروگاههای جدید اقدام کنیم و در این خصوص نیز مذاکراتی انجام شده ولی چون هنوز در مقدمات این مذاکرات هستیم بنده قولی در این زمینه نمیدهم، اما به جد به دنبال تامین این خواسته و تکلیف هستیم.
وی در خصوص نیروگاه بوشهر نیز با بیان اینکه این نیروگاه مراحل آزمایشی متعدد خود را پشت سر میگذارد، گفت: یک مرحله آزمایشی بسیار حساسی را درباره نیروگاه بوشهر پیش رو داریم که امیدواریم این مرحله را به خوبی پشت سر گذاریم، این مرحلهای است که برخی از تجهیزات نیروگاه تحت فشار 250 اتمسفر امتحان و تست خواهند شد که شاید یک ماه به طول بیانجامد و اگر از این مرحله به سلامت عبور کنیم مراحل بعدی مراحل سادهتری خواهد بود.
رئیس سازمان انرژی اتمی در خصوص اینکه چه زمانی راهاندازی نیروگاه بوشهر تحقق خواهد یافت، نیز تاکید کرد: از نظر ما هرگاه سوخت در مخزن اصلی نیروگاه وارد شود عملا این نیروگاه راهاندازی شده است، اما امیدوارم وقتی این امر تحقق یافت، آن را اعلام کنم، چرا که میخواهیم نسبت به اعتماد مردم به خودمان حرفی نزنیم که بعدا موجبات سلب اعتماد شود.
صالحی ابراز امیدواری کرد که از این به بعد با فعلی ماضی صحبت کند و بگوید که نیروگاه راهاندازی شده است.
وی گفت که کارها در نیروگاه اتمی بوشهر به خوبی پیش میرود و همکاری ما با روسها بسیار خوب است و ما راضی هستیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی در این زمینه به گفتگوی تلفنی خود با کرینکو رئیس روس اتم اشاره کرد و افزود: در آخرین تماسی که با آقای کرینکو داشتم، گفتگوهای خوبی صورت گرفت و قولهای خوبی داده شد، بنابراین من یقین دارم که این نیروگاه نمادی از همکاری بین دو ملت بزرگ ایران و روسیه باشد و یقینا در عرصههای بعدی و در نیروگاههای بعدی ما همچنان از کمکهای روسیه بهرهمند خواهیم شد.
وی یادآور شد که روسیه یکبار دیگر هم برای ورود ایران به صنعت حدود چهل و اندی سال پیش اولین کشوری بود که صنعت دوب آهن را به ایران عرضه کرد و این بار در ورود ما به تکنولوژیهای حساس دست تقدیر اینگونه مقدر کرده که روسها باشند و ما این را در خاطر ملتمان ثبت خواهیم کرد.
وی در عین حال ابراز امیدواری کرد که همکاری ایران و روسیه در عرصههای دیگر هم ادامه یابد.
صالحی اولویت بعدی سازمان انرژی اتمی را به کارگیری نتایج کاربردی فناوری هستهای در عرصههای کشاورزی، صنعت و پزشکی نام برد و گفت: رادیوداروهایی که الان در سطح کشور مصرف میشود تامین کننده اصلیاش راکتور تحقیقاتی تهران است و برای ادامه کار راکتور قطعا ما به سوخت با غنای 20 درصد نیازمندیم که در این خصوص تماسهای لازم از طرق مختلف با کشورهای دارنده امکانات تامین سوخت با این مشخصات را برقرار کردیم و تا به امروز پاسخهای اولیه دریافت شده و در حال حاضر پیگیر اقدامات بعدی میباشیم که در زمان مقتضی اطلاع رسانی لازم خواهد شد.
وی گفت: در بخش به کار گرفتن نتایج فناوری هستهای در صنعت و کشاورزی نیز اقداماتی در شرف انجام است و ما امیدواریم وارد عرصه تجاری سازی نتایج این فناوری شویم که امیدواریم به لطف خداوند و یاری او بتوانیم در سالهای آینده نتایج این حرکت آغاز شده را به عیان ببینیم.
معاون رئیس جمهور در مورد اولویت دیگر سازمان انرژی اتمی دیگر گفت: مطلب دیگر ورود به عرصههای دیگر است از جمله شتاب دهندههای مختلف و نیز ورود به عرصه فیوژن یا گداخت هستهای که الان در پژوهشگاه سازمان انرژی اتمی اقداماتی در این زمینه انجام گرفته ولی ما در صدد هستیم که در بحث گداخت هستهای توسعه قابل توجهی دهیم.
وی اضافه کرد: در این خصوص بحث نظام ایمنی مطرح است که بعد از ورود به این عرصه حساس هستهای نیاز به یک نظام ایمنی هستهای مستقل داریم که ناظر بر فعالیتهای ایمن و اطمینان بخش هستهای باشد اینگونه نباشد که سازمان هم مجری باشد و هم ناظر، چرا که ناظر میبایست یک ناظر بیطرف باشد که نسبت به ایمنی و اطمینان بخشی فعالیتهای هستهای به طور جد نظارت کامل و فراگیری داشته باشد. ما از طریق مجلس شورای اسلامی و نیز دولت در خصوص اقدام به طرح لایحه برای اقدامات قانونی اقدام خواهیم کرد و در صدد هستیم یک قانون فراگیر انرژی کشور تنظیم کنیم که مقدماتش انجام شده و قانون تهیه شده و امیدواریم در آیندهای نه چندان دور آن را به دولت و مجلس ارائه دهیم که وضع انرژی اتمی کشور در همه ابعاد آن همانطور که در پیش نویس این قانون دیدیم، تکلیف ما در این خصوص در ابعاد مختلف اداری، تشکیلاتی مالی و فنی و علمی روشن شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این که سازمان انرژی اتمی در تثبیت فناوری هستهای ترتیبات اولویتداری را در نظر دارد، افزود: ما قصد داریم تا بر تحقیق و توسعه تمرکز کنیم تا تولیدات خود را بهتر سازیم.