شرایط تداوم بخشی قیام حسینی
لینک های صوت و فیلم را برگرفته شده از سایت تبیان اینجا ببینید
براساس نقلی معروف از حضرت سکینه (علیهالسلام) بالای بدن مطهّر امام حسین (علیهالسلام)، ایشان به این اصل کلی سفارش کردند که هر حادثه? تلخی پیش آمد کرد، آن را بهانه کنید و برای من اشک بریزید: «أو سمعتم بغریب أو شهید فاندبونى»[1]؛ «هرگاه داستان غریب یا شهیدی را شنیدید، برای مظلومیت من گریه کنید»؛ زیرا اگر امام حسین (علیهالسلام) به خلافت میرسید، دیگر غریب یا شهیدی وجود نداشت.
بنابراین، اصل کلی این است که هر حادثه? تلخ و ناگواری را باید بهانه کرد و برای سالار شهیدان اشک ریخت؛ نه آنکه افراد داغدیده برای تسکین عواطف و احساسات خود آن حضرت (علیهالسلام) را بهانه کنند و برای التیام زخم خویش اشک بریزند و ندبه نمایند و بین این دو گونه عزا داری فرق وافر است؛ زیرا محصول یکی تعزیت برای حضرت امام حسین (علیهالسلام) است و نتیجه? دیگری تسلیت برای خود؛ هر چند ممکن است بهانه قرار دادن واقعه? جانسوز کربلا هم بیاثر نباشد.
وجود مبارک سیدالشهداء (علیهالسلام) فرمودند: «أنا قتیل العبرة»[2]؛ یعنی من که به هدف اِحیای حق و اِمحای باطل کشته شدم، باید عَبَرات داشته باشم؛ به طوری که چشمان علاقهمندان به سالار شهیدان پر از اشک شود و آن اشکْ فراوان از شبکه? چشم خارج گردد و به صورت انسان عبور کند تا عَبَرات بشود.
این سنّت حسنه، آثار فراوانی دارد، از جمله این که محبت اهل بیت (علیهمالسلام) در قلب شیعیان حضور پیدا میکند؛ آنگاه دوست امامان معصوم (علیهمالسلام) هرگز فکر و راه و روش آنان را رها نمیکند؛ زیرا رهبری جوارح به دست جانحه و دل است و زمامداری قلب را محبت به عهده میگیرد و دلِ دوستان حسین بنعلی (علیهالسلام) جوارح را به صَوْب صراط مستقیم رهنمود میشود.
?/ ترک دنیا
منشأ مبارزه? با دین، دوستی دنیاست؛ چنانکه منشأ یاری دین خدا ترک دنیاست. فرعون با آنکه میدانست حضرت موسی (علیهالسلام) بر حق است، ولی در برابر او ایستاد؛ ?و جحدوا بها واستیقنتها أنفسهم ظلماً و علوّاً?[3] و این نبود، جز در اثر محبت به دنیا.
سنّت عترت طاهرین (علیهمالسلام) خطرها و موانع پیشرفت خود را انسانهایی دانستند که
محبت دنیا را در دل دارند و فریفته? آن هستند. مرحوم کلینی نقل کرده است: رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: «حب الدنیا رأس کلّ خطیئة»[4]. امام صادق (علیهالسلام) نیز در زیارت اربعین حضرت سید الشهدا (علیهالسلام) دشمنان و مانعان پیشرفت آن حضرت (علیهالسلام) را کسانی دانستهاند که مغرور دنیا شده بودند؛ «و قد توازر علیه من غرّته الدنیا»[5].
امام حسین (علیهالسلام) نیز در روز عاشورا فرمودند: دنیا فریبتان ندهد که بر ضد من قیام کنید. دنیا جایی است که هر کس به او اطمینان و امید داشته باشد، ناامید باز میگردد و هر کس در آن طمع کند، زیانکار میشود& شیطان بر شما مسلّط شده و خدای عظیم را از یاد شما برده است. [6] نیز آن حضرت (علیهالسلام) در آخرین لحظات عمر شریف خود به امام سجاد (علیهالسلام) فرمودند: شیطان بر اینان مسلط شده و خدا را از یاد آنان برده است[7].
نتیجه آن که محبت و گرایش به دنیا سبب مبارزه با دین و کوشش در خاموش کردن چراغ هدایت است و ترک دنیا منشأ و شرط یاری دین خداست. ترک دنیا به معنای ترک کار و فعالیت اقتصادی، یا سیاسی یا فرهنگی و مانند آن نیست؛ چنانکه امامان معصوم (علیهمالسلام) که ما را از دنیازدگی و سرگرم شدن به آن برحذر میدارند، دو مطلب را گوشزد کردهاند: یکی کارکردن تا لحظه? پایانی عمر کار هر کسی متناسب با شأن و توان اوست و در میان کارها، فعالیتهای فرهنگی و تعلیم و تعلّم بر دیگر کارها مقدّم است و دیگری قناعت در مصرف. بنابراین، طمع در کار و قناعت در مصرف، الگوی علاقهمندان به زندگی دینی است که با ترک دنیازدگی منافاتی ندارد.
?/ محبت به اهل بیت (علیهمالسلام)
از اهل بیت عصمت و طهارت (علیهمالسلام) روایت شده است: هر کس دوست ما باشد و راه ما را طی کند، با ما و از ما خواهد بود؛ چنانکه امام صادق (علیهالسلام) فرمودند: «من أحبّنا فکان معنا»[8] یا درباره? «سلمان» وارد شده: «سلمان منّا أهل البیت»[9].
مقام از اهل بیت شدن به سلمان فارسی (رحمهالله) اختصاص ندارد؛ چنان که از امام صادق (علیهالسلام) درباره? «فضیل بن یسار» نیز همین تعبیر به کار رفته است[10]. نیز این مقام به مردان اختصاص ندارد؛ چنانکه «فضّه»، خدمتگزار حضرت زهرا (سلام الله علیها) به این درجه نایل آمد و بخشی از آیات سوره? «هل اتی» شاهد آن است.
اصل کلی این مطلب را اهل بیت (علیهمالسلام) به استناد برخی آیات قرآن کریم تبیین فرمودهاند؛ نظیر آیه? ?فمن تبعنی فإنّه منّی?[11]؛ «هر کس مرا پیروی کند از من است».
محبت به اهل بیت (علیهمالسلام) بعد از معرفت ولایت آنان و گرایش قلبی به آن ذوات مقدّس، به عالم و عادل شدن است. به یقین، جریان عدالت و وارستگی، وظیفهای مشترک برای عالمان و غیرعالمان است. به همین جهت، سفارش شده است که از آغاز تحصیل، دست به کار تهذیب و اصلاح خود باشید؛ زیرا بعداً این کار بسیار مشکل است؛ چنانکه فرعون علم و یقین داشت که حضرت موسی (علیهالسلام) و معجزات او حق است و از سوی خدا، ولی رسالت و اعجاز او را انکار کرد؛ زیرا مهذّب و عادل نبود؛ ?قال لقد علمت ما أنزل هؤلاء إلّا رب السموات و الأرض?[12].
بنابراین، برخی علم دارند، ولی عدالت ندارند؛ چون دوستدار دنیا هستند. برای رسیدن به محبت اهل بیت عصمت و طهارت (علیهمالسلام) و بهرهمندی از آثار آن، باید خود را به علم و عدالت مزین کنیم و در این راه، خطر محبت به دنیا را دستکم نگیریم؛ زیرا اینکه افرادی سالها آیات خدا و سخنان معصومان (علیهمالسلام) را میشنوند و فرا میگیرند، ولی گناه میکنند، نشان از این دارد که محبت دنیا آنقدر خطرناک است که با هیچ یک از این آیات و روایات برطرف نمیشود و دل آلوده به چنین ویروسی تطهیر نخواهد شد.
نکته? فاخری که نباید از آن غفلت نمود این است که دل، خواهان تعلّق به محبوب است؛ اگر آن محبوب گزنده باشد، محبّت آن سوزنده است و اگر آن محبوب روح و ریحان ملکوتی باشد، محبّت آن پرورنده و نشاط آور است؛ یعنی جلال محبوب به محبت اثر میکند و اثر جلالتمند محبّت، دل محبّ را جلیل، میسازد و قلب جلیل همچون قدوه? اَجِلّه و اُسوه جلالتمداران، یعنی حضرت خلیل الرحمن از هرگزندی در امان است.
* لینک فیلم های مرتبط برگرفته شده از سایت تبیان:
1.بررسی آسیب شناسانه عمل قمه زنی
2.نماهنگی بسیار زیبا و شاعرانه درباره کاروان و یاران اباعبدالله.به مدت 06:13
لینک های صوتی مرتبط برگرفته شده از سایت تبیان:
1.شعرخوانی زیبای حمیدرضا برقعی درباره حادثه کربلا درحضور رهبر فرزانه انقلاب(4:02)
2.روضه خوانی مرحوم کوثری درباره کاروان کربلا در محضر امام خمینی
منبع سایت اسرا وتبیان
پاورقی
[?] ـ مستدرک الوسائل، ج ??، ص ??/
[2] ـ بحارالأنوار، ج ??، ص ???/
[3] ـ سوره? نمل، آیه? ??/
[4] ـ نهجالفصاحه، ج ?، ص ???/
[5] ـ مفایتح الجنان.
[6] ـ بحارالأنوار، ج ??، ص ?/
[7] ـ کلمات الإمام الحسین (علیهالسلام)، ص ???/
[8] ـ بحارالأنوار، ج ?، ص ???/
[9] ـ بحارالأنوار، ج ??، ص ???/
[10] ـ جامع الرواة، ج ?، ص ??/
[11] ـ سوره? ابراهیم، آیه? ??/
[12] ـ سوره? اسراء، آیه? ???/